Selamat Datang
image

Abu Zahra

022-2000429 081220891192 083829417557


Allah 'azza wa jalla berfirman: Sesungguhnya ajaran (yang diterima) di sisi Allah adalah Islam. Rasulullah berkata: Islam itu tinggi dan tidak ada ajaran yang mengungulinya. Imam 'Ali as berkata: Islam adalah jalan yang paling terang.
Kategori

Ta'ziyah

Ta‘ziyah hartosna ngahibur jalma nu kenging musibah maot, jalaran salah saurang atanapi sapalih anggota kulawargana maot. Ta‘ziyah tiasa dilaksanakeun samemeh mayit dikurebkeun atanapi sabadana, tapi anu paling utami sabadana, Imam Ja‘far Al-Shâdiq nyebatna ta‘ziyah nu wajib.

Ta‘ziyah Dianjurkeun Samemeh sareng Saparantos Mayit Dikurebkeun
Ngalaksakeun ta‘ziyah eta dianjurkeun samemeh atanapi saparantos mayit dikurebkeun, sareng langkung dianjurkeun saparantos mayit dikurebkeun.

Ti Hisyâm bin Al-Hakam nyarios, “Sim kuring ningal Mûsâ bin Ja‘far ta‘ziyah samemeh (mayit) dikurebkeun sareng saparantosna.”   

Muhammad bin ‘Ali bin Al-Husain nyarios: Al-Shâdiq as sasauran, “Ta‘ziyah anu wajib eta saparantos (mayit) dikurebkeun." Sareng anjeunna sasauran, “Tos cekap kanggo anjeun ngalaksanakeun ta‘ziyah yen anjeun katingali ku ahli musibah.”  

Cekap disebat ta‘ziyah upami jalma nu ngalayad katingali ku jalma nu kenging musibah, sareng henteu aya watesan kanggo waktosna, tapi upami ta‘ziyah eta matak nambihan kasedihan kanggo ahli mayit, tangtos eta ta‘ziyah kedah dikantunkeunm.

Kenging ngayakeun majlis di bumi ahli musibah dina raraga ta‘ziyah ku ngaos Al-Quran atanapi du‘a, sareng numutkeun sapalih ulama waktosna dua dinten atanapi tilu dinten, tapi numutkeun sapalihna upami langkung ti sadinten kalebet makrûh.

Perkawis barang tuang di tempat ahli musibah teu kalebet sunnah Nabi saw, malih sunnah Nabi saw mah nyaeta ngintunkeun katuangan ka ahli musibah salami tilu dinten.

قَالَ الصَّادِقُ عَلَيْهِ السَّلاَمُ : الأَكْلُ عِنْدَ أَهْلِ الْمُصِيْبَةِ مِنْ عَمَلِ أَهْلِ الْجَاهِلِيَّةِ, وَ السُّنَّةُ الْبَعْثُ إِلَيْهِمْ بِالطَّعَامِ كَمَا أَمَرَ بِهِ النَّبْيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فِي آلِ جَعْفَرِ بْنِ أَبْي طَالِبٍ لَمَّا جَاءَ نَعْيُهُ

Al-Shâdiq as nyarios, “Barang tuang di ahli musibah kalebet ti amal ahli jâhiliyyah, sareng ari sunnahna mah ngintunkeun tuangeun ka aranjeunna sakumaha anu parantos diparentahkeun ku Nabi saw kanggo kulawarga Ja‘far bin Abî Thâlib as nalika sumping wartos gugurna.” 

Kanggo jalma-jalma anu tos biasa barang tuang di ahli musibah, tangtos katerangan di luhur teh karaosna bakal pait, tapi sok sanaos pait—insyâ Allâh---janten landong anu tiasa nyehatkeun kaislaman urang sadaya, khususna anu patali sareng kapapatenan.

قَالَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ لَمَّا قُتِلَ جَعْفَرُ بْنُ أَبِي طَالِبٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ أَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَاطِمَةَ عَلَيْهِا السَّلاَمُ أَنْ تَأْتِيَ أَسْمَاءَ بِنْتَ عُمَيْسٍ وَ نِسَاءَهَا وَ أَنْ تَصْنَعَ لَهُمْ طَعَامًا ثَلاَثَةَ أَيَّامٍ فَجَرَتْ بِذَلِكَ السُّنَّةُ

Anjeunna as nyarios, “Nalika Ja‘far bin Abî Thâlib as gugur (syahîd), Rasûlullâh saw miwarang Fâthimah as kanggo nyumpingan Asmâ binti ‘Umais sareng istri-istrina supados ngadamelkeun katuangan kanggo aranjeunna salami tilu dinten, ku eta parentah, kajantenan sunnah.” 

Ahli mayit dihibur dirina ku ngemutan kana maotna Rasûlullâh saw, margi maotna anjeunna ngarupikeun musibah nu paling ageung.

Ta‘ziyah, salian ti ngahibur oge ngaringankeun beungbeurat ahli mayit nu nuju sedih supados henteu teras-terasan sedih. Para tatangga atanapi sobat teu kenging ngabeuratkeunana, sareng malah para tatangga dianjurkeun maparin tuangeun ka aranjeunna margi di-sunnah- keun ku Rasûlullâh saw

Pahla Ngalaksanakeun Ta‘ziyah
Jalma anu ngalaksanakeun ta‘ziyah bakal mendakan pangajenna sapertos pahla jelema nu kenging musibah.
 
عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ : مَنْ عَزَّى مُصَابًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَهُ اللهُ مِنْ أَجْرِهِ شَيْئًا, وَ مَنْ كَفَنَ مُسْلِمًا كَسَاهُ اللهُ مِنْ سُنْدُسٍ وَ إِسْتَبْرَقٍ وَ حَرِيْرٍ, وَ مَنْ حَفَرَ قَبْرًا لِمُسلِمٍ بَنَا اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ, وَ مَنْ أَنْظَرَ مُعْسِرًا أََظَلَّهُ اللهُ فِي ظِلِّهِ يَوْمَ لاَ ظِلَّ إِلاَّ ظِلُّهُ

Ti Jâbir bin ‘Abdullâh ra nyarios: Rasûlullâh saw parantos nyarios, “Sing saha nu ngalaksanakeun ta‘ziyah ka jalma nu kakeunaan musibah, kanggo anjeunna bakal kenging pahla sapertos pangajenna (ahli musibah) kalayan Allah henteu ngirangan sakedik oge tina pangajenna (pahla jalma nu kenging musibah). Sing saha nu ngafanan hiji jalma muslim, tangtos Allah bakal maparin raksukan ka anjeunna tina sundus (sutera nu ipis), istabraq (sutra kandel disulam emas) sareng harîr (sutera biasa). Sing saha jalma nu ngali hiji liang kubur kanggo hiji jalma muslim, tangtos Allah bakal ngawangunkeun kanggo anjeunna hiji bumi di sawarga. Sareng sing saha nu masihan waktos kanggo jalma nu kasulitan (mayar), tangtos Allah bakal nangtayungan dina iuh-iuhan Anjeunna dina dinten anu teu aya iuh-iuhan anging iuh-iuhan-Na.” 

وَ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ أَبِي بَكْرِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عُمَيْرَةَ بْنِ حَزْمٍ عَنْ أَبِيْهِ عَنْ جَدِّهِ أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ هُوَ يَقُوْلُ : مَنْ عَادَ مَرِيْضًا فَلاَ يَزَالُ فِي الرَّحْمَةِ حَتَّى إِذَا قَعَدَ عِنْدَهُ اسْتَنْقَعَ فِيْهَا ثُمَّ إِذَا قَامَ مِنْ عِنْدِهِ فَلاَ يَزَالُ يَخُوضُ فِيْهَا حَتَّى يَرْجِعَ مِنْ حَيْثُ خَرَجَ, وَ مَنْ عَزَّى أَخَاهُ الْمُؤْمِنَ مِنْ مُصِيْبَتِهِ كَسَاهُ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ حُلَلِ الْكَرَامَةِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Ti ‘Abdullâh bin Abû Bakr bin Muhammad bin ‘Umairah bin Hazm ti ramana ti eyangna yen anjeunna parantos ngadangu Rasûlullâh saw ngadawuh, “Sing saha anu ngalayad jalma nu teu damang, anjeunna aya dina rahmat dugi ka upami anjeunna calik di sisina anjeunna calik dina eta rahmat, teras upami anjeunna ngadeg ti sisina, anjeunna teuleum dina eta rahmat dugi anjeunna mulih ka tempatna. Sareng sing saha nu ta‘ziyah ka wargina anu iman jalaran aya hiji musibah, tangtos Allah ‘azza wa jalla bakal masihan raksukan kamulyaan ka anjeunna dina dinten qiyâmah.” 

عَنْ أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ : مَنْ عَزَّى الثَّكْلَى أَظَلَّهُ اللهُ فِي ظِلِّ عَرْشِهِ يَوْمَ لاَ ظِلَّ إِلاَّ ظِلُّهُ

Ti Amîrul Mu`minîn as nyarios, “Sing saha anu ngalakukeun ta‘ziyah ka jalma nu maot putrana tangtos Allah bakal maparin iuh-iuhan ka anjeunna dina iuh-iuhan ‘arsy-Na dina dinten anu teu aya iuh-iuhan anging iuh-iuhan anjeunna.” 

عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ : كَانَ فِيْمَا نَاجَى بِهِ مُوسَى عَلَيْهِ السَّلاَمُ رَبَّهُ قَالَ : يَا رَبِّ مَا لِمَنْ عَزَّى الثَّكْلَى ؟ قَالَ : أُظِلُّهُ فِي ظِلِّي يَوْمَ لاَ ظِلَّ إِلاَّ ظِلِّي

Ti Abû Ja‘far as nyarios, “Ti antawis munâjat nu didugikan ku Mûsâ as ka Rabb-na: Nun Gusti Pengeran abdi, naon pangajenna kanggo jalma anu ngalaksanakeun ta‘ziyah ka jalma anu dikantun maot ku putrana? Anjeunna ngadawuh, Ku Kula manehna bakal dibere iuh-iuhan dina iuh-iuhan Kula dina poe anu teu aya iuh-iuhan anging iuh-iuhan Kula. ” 
 
عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنِ الصَّادِقِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ : يَا إِسْحَاقُ لاَ تَعُدَنَّ مُصِيْبَةً أُعْطِيْتَ عَلَيْهَا الصَّبْرَ وَ اسْتَوْجَبْتَ عَلَيْهِا مِنَ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ الثَّوَابَ إِنَّمَا الْمُصِيْبَةُ الَّتِي تُحَرِّمُ صَاحِبَهَا أَجْرَهَا وَ ثَوَابَهَا إِذَا لَمْ يَصْبِرْ عِنْدَ نُزُولِهَا

Ti Ishâq bin ‘Ammâr ti Al-Shâdiq as nyarios, “He Ishâq, poma anjeun ulah nganggap hiji musibah anu anjeun tos dipaparin kasabaran dina nandanganana eta teu aya pangajenna, anjeun pasti bakal kenging pangajenna di sisi Allah ‘azza wa jalla, saestuna musibah nu teu aya pangajenna, nyaeta jalma nu ditimpa ku eta musibah tapi manehna henteu sabar nalika turun eta musibah.”  

Kalimah-kalimah nu Dingucapkeun dina Ta‘ziyah
آجَرَكُمُ اللهُ وَ رَحِمَكُمْ

Ãjarakumullâhu wa rahimakum.
Mudah-mudahan Allah maparin aranjeun pahla sinareng rahmat.
 
عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ : كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ إِذَا عَزَّي قَالَ : آجَرَكمُ اللهُ وَ رَحِمَكُمْ, وَ إِذَا هَنَّأَ قَالَ : بَارَكَ اللهُ لَكُمْ وَ بَارَكَ عَلَيْكُمْ

Ti ‘Ali as nyarios, “Rasûlullâh saw upami ngalakukeun ta‘ziyah, anjeunna ngucapkeun: Ãjarakumullâhu wa rahimkum. (Mudah-mudahan Allah masihan pahla sareng rahmat ka aranjeun), sareng upami ngucapkeun salamet (tahni`ah), anjeunna ngucapkeun, 'Mudah-mudahan Allah maparin kaberkahan kanggo aranjeun sareng memberkahkeun aranjeun.’” 

 جَبَرَ اللهُ وَهْنَكُمْ, وَ أَحْسَنَ عَزَاكُمْ, وَ رَحِمَ مُتَوَفَّاكُمْ

Jabarallâhu wahnakum, wa ahsana ‘azâkum, wa rahima mutawaffâkum.

Mudah-mudahan Allah ngiatan kalemahan aranjeun, nyaekeun kasabaran aranjeun sareng mikaasih jalma nu diwafatkeun ti aranjeun.

إِنَّ فِي اللهِ عَزَاءً مِنْ كُلِّ مُصِيْبَةٍ, وَ عِوَضًا مِنْ كُلِّ فَائِتٍ, وَ خَلَفًا مِنْ كُلِّ هَالِكٍ, وَ إِلَى اللهِ فَأَنِيْبُوا, وَ إِلَيهِ فَارْغَبُوا, وَ نَظْرُهُ إِلَيكُمْ فَانْظُرُوا, فَإِنَّ الْمُصَابَ مَنْ لَمْ يَجْبُرْ

Inna fillâhi ‘azâ`an min kulli mushîbah, wa ‘iwadhan min kulli fâ`it, wa khalafan min kulli hâlik, wa ilallâhi fa`anîbû, wa ilaihi farghabû, wa nazhruhu ilaikum fanzhurû, fa`innal mushâba man lam yajbur.
Saestuna karana Allah sabar ti satiap musibah, panggentosan ti satiap nu tos lumaku, sareng nu dikantunkeun ti satiap nu maot, ka Allah kedahna aranjeun nyaketkan diri, sareng ka Anjeunna aranjeun kedah ngaharep, sareng kana panangguhan Anjeunna aranjeun kedah merhatoskeun, jalaran saestuna manusa nu ditimpa musibah moal bakal tiasa ngagentos.

Ta‘ziyah ku Kalimah Istirjâ‘
إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Innâ lillâhi wa innâ ilaihi râji‘ûn.
Saestuna abdi sadaya kagungan Allah sareng saestuna ka Anjeunna abdi sadaya mulih.


عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ : تَعْزِيَةُ الْمُسْلِمِ لِلْمُسْلِمِ الَّذِي يُعَزِّيْهِ اسْتِرْجَاعٌ عِنْدَهُ وَ تَذْكِرَةٌ لِلْمَوْتِ وَ مَا بَعْدَهُ

Ti Abû Ja‘far as nyarios, “Ta‘ziyah jalma Islam ka jalma Islam anu anjeunna ngalaksanakeun ta‘ziyah, nyaeta kalimah istirjâ‘ (ngucapkeun: Innâ lillâhi wa innâ ilaihi râji‘ûn) di sisi anjeunna sareng ngemutan ahli musibah kana maot sareng kana perkara-perkara anu bakal kajantenan saparantosna.”  

Abû ‘Abdillâh as ngucapkeun kalimah ta‘ziyah ka hiji jalma nu ditinggal maot ku putrana.

اللَّهُ خَيْرٌ لِابْنِكَ مِنْكَ وَ ثَوَابُ اللَّهِ خَيْرٌ لَكَ مِنِ ابْنِكَ

Allâhu khairun libnika minka wa tsawâbullâhi khairun laka minibnik.
Allah langkung sae kanggo putra anjeun ti batan anjeun, sareng pahla Allah langkung sae kanggo anjeun ti batan putra anjeun.


Amîrul Mu`minîn as ngalaksanakeun ta‘ziyah ka sobatna nu jenenganana Asy‘ats bin Qais nu kaicalan putrana:

يَا أَشْعَثُ إِنْ تَحْزَنْ عَلَى ابْنِكَ فَقَدِ اسْتَحَقَّتْ ذَلِكَ مِنْكَ الرَّحِمُ وَ إِنْ تَصْبِرْ فَفِي اللَّهِ مِنْ كُلِّ مُصِيبَةٍ خَلَفٌ, يَا أَشْعَثُ إِنْ صَبَرْتَ جَرَى عَلَيْكَ الْقَدَرُ وَ أَنْتَ مَأْجُورٌ, وَ إِنْ جَزِعْتَ جَرَى عَلَيْكَ الْقَدَرُ وَ أَنْتَ مَأْزُورٌ

He ‘Asy‘ats, upami anjeun sedih ku maotna putra anjeun, saestuna rahim (kulawarga) kagungan hak dina hal eta ti anjeun, sareng upami anjeun sabar, di Allah ti satiap musibah aya panggentosna. He ‘Asy‘ats, upami anjeun sabar, parantos ngalir takdir ka anjeun sareng anjeun dipaparin pahla, tapi upami anjeun teu sabar, takdir parantos ngalir ka anjeun sedeng anjeun doraka.

Ta‘ziyah Jabra`îl as ka Kulawarga Nabi saw
Ti Abû ‘Abdillâh as nyarios yen nalika Rasûlullâh saw wafat, sumping ka aranjeunna Jabra`îl as sedeng Nabi saw dibungkus ku kaen boeh, sareng di bumi aya ‘Ali, Fâthimah, Al-Hasan sareng Al-Husain as, lajeng Jabra`îl nyarios:

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ يَا أَهْلَ بَيْتِ الرَّحْمَةِ كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَ إِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَ مَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ مَتَاعُ الْغُرُورِ إِنَّ فِي اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَزَاءً مِنْ كُلِّ مُصِيبَةٍ وَ خَلَفًا مِنْ كُلِّ هَالِكٍ وَ دَرَكًا لِمَا فَاتَ فَبِاللَّهِ فَثِقُوا وَ إِيَّاهُ فَارْجُوا فَإِنَّ الْمُصَابَ مَنْ حُرِمَ الثَّوَابَ هَذَا آخِرُ وَطْئِي مِنَ الدُّنْيَا

Salam kanggo aranjeun he ahlubaitir rahmah, satiap jiwa bakal ngaraoskan maot, sareng saestuna bakal disempurnakeun pahla aranjeun dina dinten qiyâmah, sing saha nu ditebihkan ti naraka sareng dilebetkeun ka sawarga, saleresna anjeunna parantos untung anu kacida, sareng kahirupan dunya mung kasenangan anu sok nipu, saestuna di Allah ‘azza wa jalla aya panglipur (pangbubungah) ti satiap musibah, panggentos kanggo satiap nu maot sareng mendakan naon-naon nu parantos luput, ka Allah aranjeun kedah percanten, sareng ka Anjeunna aranjeun kedah ngaharep, kumargi jalma nu ditimpa misibah aya nu henteu kenging pahla, sareng ieu akhir lengkah sim kuring ti dunya. Ahlulbait nyarios, “Abdi sadaya ngadangu soanten tapi henteu ningali bentuk jasadna.”  

Kempel linggih di bumi ahli musibah dikengingkeun dugi ka wengi anu katilu, kanggo ngadu‘akeun jalma nu enggal maot, tapi eta oge ulah kaluar tina konteks ta‘ziyah, nyaeta ngahibur ahli mayit.

Thu, 24 Apr 2014 @06:21


Tulis Komentar

Nama

E-mail (tidak dipublikasikan)

URL

Komentar

Kode Rahasia
Masukkan hasil penjumlahan dari 7+4+8

Copyright © 2018 Abu Zahra · All Rights Reserved